Za ich pomocą jesteś w stanie uzyskać wiele smacznych, niebanalnych i co najważniejsze, pełnowartościowych dań. No właśnie – z czym można połączyć liofilizowane owoce, aby zachwycić nasze kubki smakowe? Przychodzimy z rozwiązaniami!
Warto na początku wspomnieć o samym procesie liofilizacji, który często określany jest mianem „suszenia mrozem”. Jego celem jest dokładne usunięcie wody z wcześniej zamrożonych owoców w celu ich konserwacji. W efekcie powstaje produkt zachowujący swój naturalny aromat, zapach oraz wartości odżywcze, bez zbędnych dodatków i chemicznych substancji.
Czy są z nami fani owocowych tortów czy ciast? Jeżeli tak – ten wariant to coś stworzonego dla Was. Okazuje się, że owoce liofilizowane na wypieku to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Ich słodki, lecz delikatny aromat skutecznie podkreśli walory smakowe wielu ciast, tortów, babeczek itd. Użyć tego produktu możecie na mnóstwo sposobów. Może będzie to efektowna i smaczna posypka? A może zapieczecie je razem z ciastem? Co ciekawe, owoce liofilizowane w postaci pyłku świetnie sprawdzą się jako składnik kremów – nadadzą im niepowtarzalny kolor i smak Twojego ulubionego owocu. Wybór zależy od Was.
Jesteśmy pewni, że ta opcja przypadnie do gustu szczególnie rodzicom prawdziwych niejadków. W końcu przekonanie dziecka do zjedzenia śniadania niekiedy graniczy z cudem. Jak wiadomo, maluchy wręcz uwielbiają kolorowe posiłki. Nasze propozycje to połącznie owoców liofilizowanych z owsiankami, plackami, goframi, jogurtami, naleśnikami czy też płatkami z mlekiem. Takie śniadanie to prawdziwa eksplozja wartości odżywczych, która z pewnością zapewni Wam i Waszym maluszkom energię na cały dzień.
Mamy też coś dobrego dla tych, którzy nie przepadają za słodkościami. Owoce liofilizowane będą świetnym dodatkiem m.in. do sałatek, sosów, dipów czy nawet zup. Być może dla wielu osób brzmi to niecodziennie, lecz zaufajcie nam - takie połączenie smaków zamieni nudny obiad w fuzję smaków! Dla przykładu, świetnym dodatkiem do standardowych sałatek okaże się liofilizowany ananas czy wiśnia. W zupach natomiast idealnie odnajdzie się śliwka.
Możliwości zastosowania owoców liofilizowanych w tym przypadku jest mnóstwo. Do stworzenia idealnego napoju na gorące dni przydadzą się kostki lodu, mięta, sok z cytryny oraz liofilizowane truskawki lub maliny. To jednak nie koniec! Możecie wybierać od orzeźwiających, letnich lemoniad po zimowe herbatki. Owoce liofilizowane świetnie sprawdzają się również w towarzystwie mleka zarówno roślinnego jak i prosto od krowy. Dla bardziej odważnych proponujemy połączenie owoców liofilizowanych z alkoholem. Jak się domyślacie możliwości w tym wypadku jest bardzo dużo! Nieważne na co ty się zdecydujesz – schemat działania pozostaje taki sam. W zależności od preferencji, wybierz odpowiadające Ci owoce i dorzuć je do napoju. Poczekaj aż ich aromat się rozejdzie i gotowe! Tym samym jest to świetna alternatywa dla świeżych owoców, które nie zawsze są dla nas dostępne.
Naszą ostatnią propozycją jest jednocześnie najłatwiejsze wykorzystanie owoców liofilizowanych – zdrowa przekąska. Możesz z niej skorzystać zawsze, ponieważ jest to świetny zamiennik świeżych owoców. Po prostu chrup na zdrowie! Firma Zdrowo Posypane oferuje Wam produkty opakowane w małe i poręczne opakowania, dzięki którym możesz mieć pewność, że Twoje owoce zachowają świeżość i pełnie smaku.
Grysiki, czyli owoce liofilizowane w kawałkach mamy dostępne w czterech smakach: ananas, wiśnia, truskawka oraz jabłko. Pyłki owocowe aż w sześciu: truskawka wiśnia, czarna porzeczka, jeżyna, śliwka oraz czarna porzeczka - jest z czego wybierać. Syp na zdrowie! Tylko uważaj uzależnia smakiem ;)