WSZYSTKO CO MUSISZ WIEDZIEĆ

Czym są owoce liofilizowane?

Czy owoce liofilizowane są naturalne? Czym różnią się od suszonych? A przede wszystkim: czy są smaczne i zdrowe? Z pewnością właśnie te pytania Cię nurtują, a my znamy na nie odpowiedź i już z nią spieszymy.

Liofilizacja to jedna z najskuteczniejszych metod utrwalania żywności. Zabezpiecza owoce i warzywa przed zepsuciem, a dzięki niej zachowują one swoje wartości odżywcze oraz niepowtarzalny smak, kolor i aromat. Za sprawą liofilizacji możesz cieszyć się sezonowymi warzywami i owocami przez cały rok, nawet w środku zimy!

Czy wiesz, że metodę liofilizacji wymyślili w latach 50. XX wieku amerykańscy naukowcy? Podczas badań zależało im na opracowaniu konserwacji żywności zachowującej smak i wartości odżywcze. Pragnęli, by liofilizowana żywność posiadała długi termin przydatności do spożycia i zajmowała przy tym niewiele miejsca. Pierwotnym celem opracowania metody liofilizacji było wykorzystanie jej podczas wypraw kosmicznych NASA i misji wojskowych. Z czasem jednak żywność liofilizowana upowszechniła się w domach konsumentów na całym świecie, oferując im unikatowy smak owoców, zachowujących wartości odżywcze i długi termin ważności. Należy pamiętać, że produkty liofilizowane są higroskopijne, co oznacza, że chłoną wilgoć z otoczenia. Dlatego też tak ważne jest przechowywanie ich w bezwzględnie suchych warunkach.

LIOFILIZACJA


Liofilizacja, nazywana inaczej suszeniem sublimacyjnym, jest wieloetapowym procesem technologicznym. Polega na usunięciu wody z produktu, który został poddany mrożeniu w temperaturze -40°C poprzez sublimację lodu, czyli bezpośredniego przejścia drobinek lodu w stan gazowy (parę wodną) z pominięciem stanu ciekłego. Aby proces był możliwy należy zachować odpowiednie warunki w komorze liofilizatora - niską temperaturę pod znacznie obniżonym ciśnieniem. Brzmi skomplikowanie, ale daje znakomite efekty. Uzyskujemy owoce o tym samym smaku, wyglądzie oraz wartościach odżywczych jak te świeże!

W odróżnieniu od suszonych owoców, owoce liofilizowane nie tracą cennych witamin i minerałów. Dlaczego? Chodzi o temperaturę w jakiej prowadzone są procesy suszenia oraz liofilizacji. W przypadku owoców suszonych za ubytek witamin odpowiada wysoka temperatura. W procesie liofilizacji temperatura jest bardzo niska, ale nie wpływa ona negatywnie i tym samym owoce pozostają bogate w witaminy, tak ważne dla naszych organizmów. Ważny jest również fakt, że do chrupiących owoców nie dodaje się szkodliwych konserwantów, które dodawane są do owoców suszonych.

Owoce liofilizowane to idealny pomysł na zdrową przekąskę. Wybierz produkty Zdrowo Posypane i ciesz się smacznymi i zdrowymi owocami przez cały rok!


Co zyskujesz, jedząc owoce liofilizowane?

Spożywanie owoców liofilizowanych ma wiele zalet, o których warto byś pamiętał. Wybierając je zyskujesz:

smaczną, niskokaloryczną przekąskę - owoce liofilizowane mają tyle samo kalorii i wartości odżywczych co ich pierwotna postać,

zdrową przekąskę bogatą w witaminy, enzymy i aminokwasy niezbędne dla zdrowia,

produkt całkowicie bezpieczny dla zdrowia, także dla dzieci od 6 miesiąca życia. Szczelne opakowanie „na raz” oraz brak wody w owocach zapobiega rozwojowi drobnoustrojów i bakterii,

przekąskę o w pełni naturalnym składzie bez dodatku szkodliwych konserwantów,

możliwość tworzenia wyjątkowych dzieł kulinarnych i cukierniczych (jako element dekoracji ciast, tortów, deserów lub jako dodatek do wytrawnych dań), dzięki zachowaniu naturalnego kształtu nawet w 90%,

chrupiące owoce w poręcznym opakowaniu idealne do zabrania w podróż,

produkty łatwe do przechowywania – wystarczy temperatura pokojowa i szczelne zamknięcie, aby owoce liofilizowane zachowały swój smak, aromat i strukturę.

Owoce liofilizowane to smaczna i zdrowa przekąska, dzięki której urozmaicisz swoje posiłki i wyrobisz dobre nawyki żywieniowe.


Jak wykorzystać owoce liofilizowane?

Są setki możliwości na wykorzystanie owoców liofilizowanych i tak naprawdę ogranicza Cię tylko wyobraźnia. Pozwól jednak, że poddamy Ci kilka pomysłów.

Grysik Zdrowo Posypane - zastosowanie:

Dodaj do ulubionego mleka lub jogurtu.

Dodaj do: owsianki, kaszki, ryżu, musli, sera białego, galaretki.

Wykorzystaj jako pyszną, kolorową posypkę do ulubionego deseru, lodów, tortu, budyniu.

Dodaj do sałatki.

Dodaj do ciasta na: placuszki, muffiny, gofry, bułeczki, kluski leniwe, ciasteczka.

Dodaj do sosu lub dipu.

Chrupiący grysik to także idealny pomysł na samodzielną przekąskę.

Dodaj do: herbaty, lemoniady, drinka.


Pyłek Zdrowo Posypane - zastosowanie:

Dodaj do ulubionego mleka lub jogurtu.

Dodaj do: owsianki, kaszki, ryżu, musli, sera białego, galaretki.

Wykorzystaj jako pyszną, kolorową posypkę do ulubionego: deseru, lodów, tortu, budyniu.

Wykorzystaj jako pyszny, naturalny barwnik spożywczy do: lukru, kremu, ciasta na naleśniki lub placuszki.

Dodaj do sosu lub dipu.


Przepisy

Brakuje Ci pomysłu jak wykorzystać nasze produkty? Sprawdź nasze autorskie przepisy, w których wykorzystaliśmy pyłki i grysiki Zdrowo Posypane. Zainspiruj się i twórz swoje własne potrawy.

Chcesz być na bieżąco z naszymi nowościami?

Chcesz być na bieżąco z naszymi nowościami?