saszetka „na raz” grysiku jabłkowego Zdrowo Posypane
płaska łyżeczka cynamonu
2 jajka
3 łyżki ksylitolu (zamiennie cukier, cukier trzcinowy, syrop klonowy)
1 szklanka mąki pszennej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
150 g posiekanych orzechów (laskowe, nerkowca, włoskie, pekan)- takie jakie masz
50 g oleju kokosowego (zamiennie olej rzepakowy)
100 ml mleka roślinnego (zamiennie mleko krowie, maślanka)
200 ml śmietanki 30%
2 łyżki serka mascarpone
łyżka ksylitolu
pyłek Zdrowo Posypane
Do miski wbij całe jajka i ubij z ksylitolem na puszystą pianę. Następnie dodaj rozpuszczony olej kokosowy, mleko roślinne i wszystko razem wymieszaj na jednolitą masę. Pozostałe suche składniki – mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, orzechy oraz grysik jabłkowy połącz ze sobą w oddzielnej misce, a następnie dodaj do nich masą jajeczną i delikatnie wymieszaj całość za pomocą szpatułki. Mieszaj bardzo krótko, ciasto nie musi być idealnie gładkie.
Ciasto wychodzi dość gęste, dlatego nakładamy je za pomocą dwóch łyżek do formy na babeczki zabezpieczonej papierowymi papilotkami.
Muffinki pieczemy ok. 20-25 min w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka.
Śmietankę i serek mascarpone należy schłodzić. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno dodając na samym końcu ksylitol. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i dalej ubijamy, ale tylko do połączenia składników.
Gotowym kremem dekorujemy wystudzone babeczki. Na samym końcu posypujemy ulubionymi owocami liofilizowanymi w pyłku.
1 Comment
Mniam ?