Jedz na zdrowie! Oto sposób na pyszne i zdrowe śniadanie: Kaszka sernik egzotyczny Zdrowo Posypane.
Jest to smakowita propozycja dla małych i dużych łakomczuszków. Bazę stanowi delikatna kasza orkiszowa o gładkiej konsystencji, a smak podkręca mango i ananas. Trudno się oprzeć!
Orkisz jest zbożem o wysokich wartościach odżywczych. Jest naturalnym źródłem białka niezbędnego w procesie wzrostu oraz regeneracji komórek, tkanek i narządów. Jest również bogaty w magnez i fosfor, które wpływają na rozwój i funkcjonowanie kości, mięśni i układu nerwowego.
Kaszka sernik egzotyczny ma wiele zalet:
jest w 100% naturalna. Nie zawiera: sztucznych aromatów, barwników, substancji konserwujących;
bez dodatku cukrów - tylko naturalnie występujące cukry;
to naturalne źródło witamin i składników mineralnych;
charakteryzuje się wysoką zawartością fosforu;
jest źródłem magnezu;
jest źródłem białka.
Naturalny, prosty skład
Składniki: kasza orkiszowa (84%), daktyle suszone (8%), ananas liofilizowany (7%), mango liofilizowane (1%)
Wyprodukowano w Polsce.
Masa netto: 200 g
Produkt ogólnego przeznaczenia żywieniowego.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA |
w 100 g |
Wartość energetyczna | 1482 kJ 350 kcal |
Tłuszcz | 1,26 g |
w tym kwasy nasycone | 0,48 g |
Węglowodany | 71,31 g |
w tym cukry | 12 g |
Błonnik | 5,19 g |
Białko | 10,7 g |
Sól | < 0,01 g |
Sposób przygotowania:
Przygotuj 160 ml wody albo ulubionego mleka.
Wsyp dwie łyżki kaszki.
Doprowadź do wrzenia i gotuj 2-3 minuty cały czas mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji*. Na mleku zwierzęcym gotuj min. 7 minut.
GOTOWE - pysznie i zdrowo!
Kaszka ma gorzki smak? Wyjaśnijmy tę zagadkę!
Ciekawostka: W składzie kaszki znajduje się ananas. Zawiera on enzymy, które w reakcji z białkiem pochodzącym z mleka zwierzęcego sprawia, że kaszka jest gorzka. Dłuższa obróbka termiczna, czyli gotowanie (minimum 7 minut) dezaktywuje te enzymy i wówczas kaszka nabiera właściwego smaku.
Zjawisko to nie występuje przy gotowaniu kaszki na wodzie albo mleku roślinnym.
Pamiętaj, na mleku zwierzęcym gotuj kaszkę minimum 7 minut. Wyjdzie pyszna :)