8szt. obranych krewetek królewskich
ząbek czosnku
1sz. avocado
2 plastry świeżego ananasa
garść rukoli
garść świeżej kolendry
2 łyżki oliwy z oliwek
1,5 szklanki mąki pszennej
1 i 1/3 szklanki mleka w temperaturze pokojowej
0,5 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki cukru pudru lub drobnego cukru
szczypta soli
0,5 papryczki chili - im mniejsza tym ostrzejsza
sok z jednej limonki
3 łyżki oliwy z oliwek
saszetka „na raz” grysiku ananasowego Zdrowo Posypane
W miseczce wymieszaj 3 łyżki oliwy z sokiem z limonki, posiekaną papryczką, solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz grysikiem ananasowym Zdrowo Posypane. Całość dokładnie wymieszaj i sos gotowy.
Wszystkie sypkie składniki na ciasto należy wsypać do miski i wymieszać. Następnie należy dodać jajka, mleko oraz olej roślinny. Za pomocą miksera wymieszać ciasto na gładką masę.
Zawsze przed upieczeniem pierwszego gofra delikatnie smaruję olejem już rozgrzaną gofrownicę – wtedy ciasto nigdy nie przywiera. Ciasto nakładamy chochlą i delikatnie rozprowadzamy po powierzchni gofrownicy. Gofry należy piec ok. 3-4 minut do momentu zarumienienia ciasta. Przez pierwsze dwie minuty nie wolno otwierać gofrownicy, bo gofry się rozerwą.
Gofry po upieczeniu odkładać na metalową kratkę.
Na dwie łyżki rozgrzanej oliwy wrzuć pokrojony w plasterki ząbek czosnku i krewetki. Krewetki smaż po minucie z każdej strony.
Na gofrach rozłóż rukolę, pokrojone w plasterki avocado i ananasa. Na wierzchu połóż gorące krewetki i polej sosem ananasowym. Całość posyp świeżą kolendrą.