Chrup na zdrowie! Oto sposób na pyszną i zdrową przekąskę: orkisz BIO ekspandowany Zdrowo Posypane.
Zboża ekspandowane powstają za sprawą fizycznych procesów, które zmieniają jedynie ich strukturę, zachowując składniki mineralne i witaminy. Proces polega na poddaniu ziaren działaniu gorącej pary pod wysokim ciśnieniem. Na skutek tego ziarna zwiększają swoją objętość kilkukrotnie, przez co wyglądają jak nadmuchane i są od razu gotowe do spożycia. Ich forma umożliwia dodanie ich do różnego rodzaju posiłków. W ten sposób otrzymujesz urozmaicone i pyszne dania w zaledwie kilka sekund.
Orkisz jest zbożem o wysokich wartościach odżywczych. Jest naturalnym źródłem białka niezbędnego w procesie wzrostu, regeneracji tkanek, komórek i narządów. Jest również bogaty w magnez i fosfor, które wpływa na rozwój i funkcjonowanie kości, mięśni i układu nerwowego.
Orkisz BIO ekspandowany:
100% naturalny – nie zawiera sztucznych aromatów, barwników ani substancji konserwujących
powstał z całych ziaren zbóż z upraw ekologicznych – bez GMO, pestycydów i sztucznych dodatków
bez dodatku cukrów, zawiera naturalnie występujące cukry
naturalne źródło witamin i składników mineralnych
wysoka zawartość błonnika pokarmowego
wysoka zawartość fosforu
źródło magnezu
źródło białka
Składniki: Pszenica orkisz ekspandowana 100% (certyfikowany składnik ekologiczny)
Wyprodukowano w Polsce.
Masa netto: 80 g
WARTOŚĆ ODŻYWCZA |
w 100 g |
PORCJA 20 g |
%RWS w 20 g* |
Wartość energetyczna | 1548 kJ 366 kcal |
317 kJ 75 kcal |
4% |
Tłuszcz | 2,4 g | 0,5 g | < 1 % |
w tym kwasy nasycone | < 0,4 g | < 0,1 g | < 1 % |
Węglowodany | 68 g | 14 g | 5% |
w tym cukry | 1,1 g | 0,5 g | < 1 % |
Błonnik | 8,1 g | 1,6 g | - |
Białko | 14 g | 2,8 g | 6% |
Sól | < 0,01 g | < 0,01 g | < 1% |
SKŁADNIKI MINERALNE |
w 100 g |
PORCJA 20 g |
%RWS w 20 g* |
Fosfor | 378 mg (54 %) | 75,6 mg | 11 % |
Magnez | 105 mg (28 %) | 21 mg | 6 % |
* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). Opakowanie 80 g zawiera 4 porcje po 20 g.
Propozycje spożycia:
Schrup ze smakiem jako samodzielną przekąskę.
Dodaj do mleka lub jogurtu.
Dodaj do: owsianki, kaszki, ryżu, musli, sera białego, galaretki.
Dodaj do ciasta na: placuszki, muffiny, gofry, bułeczki, ciasteczka.
Dodaj do sałatek.
Posypka do zup.